INFORME CORPORATIU


Informe del vicepresident

Estimats mutualistes:

En aquesta primera oportunitat d’adreçar-me a vosaltres com a vicepresident de Mutual Mèdica, voldria posar en valor la mateixa essència de la nostra entitat. Segons la definició recollida al Reglament de Mutualitats de Previsió Social (Reial Decret 1430/2002, de 27 de desembre), Mutual Mèdica és una “entitat asseguradora sense ànim de lucre, que exerceix una modalitat asseguradora de caràcter voluntari complementària al sistema de Seguretat Social obligatòria”.

M’agradaria posar el focus en el concepte de “sense ànim de lucre”, vinculat generalment a una altra mena d’organitzacions i que, de vegades, pot provocar una certa desconfiança. En el cas de Mutual Mèdica, es tradueix simplement en el fet que som una entitat que ha de reinvertir tots els seus beneficis en favor dels mutualistes, el col·lectiu mèdic i la societat, generant valor a llarg termini.

Aquest model exigeix la màxima transparència i rigor en la gestió de la institució, de la qual tots vosaltres sou al mateix temps clients i propietaris. Per això, la decisió final del destí de la reinversió de beneficis recau també en cadascun de vosaltres, la qual cosa implica la responsabilitat individual del coneixement de la realitat al nostre voltant per destinar els beneficis a les accions que considerem més convenients i eficaces.

Aquests principis no són de cap manera aliens a Mutual Mèdica. Al contrari, formen part dels tres pilars que guien l’actuació de la nostra institució:

  • La gestió transparent i sostenible.
  • El compromís amb la comunitat.
  • La progressiva implicació dels mutualistes en les decisions de l’entitat.

És interessant analitzar breument a què ens referim actualment quan parlem de “sostenibilitat” o “gestió sostenible”. Lluny de les seves accepcions inicials —referides principalment a aspectes de cura i protecció del medi ambient—, la sostenibilitat s’entén actualment com un concepte transversal que en l’àmbit empresarial integra tres criteris bàsics: ambientals, socials i de bon govern. Probablement, els coneixereu també amb l’acrònim ASG (Ambiental, Social i Governança).

En els darrers anys, la conscienciació social sobre aquestes qüestions ha portat a exigir a les empreses que actuïn sota aquests criteris per garantir un desenvolupament sostenible que ens beneficiï col·lectivament com a societat. La presa de consciència sobre aquesta qüestió porta nombrosos consumidors a tenir en compte l’ètica de les companyies a l’hora de realitzar la seva decisió de compra d’un producte o servei. La mateixa normativa legal ha integrat aquests criteris, per exemple, en el report de l’activitat de qualsevol mena d’organització.

Tot això, està obligant empreses i institucions de qualsevol sector i dimensió a analitzar la seva activitat i adaptar-la sota aquests criteris. S’han donat casos d’organitzacions que han reestructurat per complet el seu organigrama i estratègia per situar la sostenibilitat a primer nivell. No és el nostre cas. Com comentava anteriorment, nosaltres ja integrem tots aquests valors als nostres pilars d’actuació, com demostrem any rere any amb els nous serveis que desenvolupem en favor del benestar dels metges i, amb això, del conjunt de la societat a la qual serveixen.

No obstant això, l’entorn en el qual desenvolupem la nostra activitat ha sofert en els últims anys una gran transformació; accelerada, a més, per l’enorme impacte de la pandèmia que tots vosaltres ja coneixeu. En aquesta fase de disrupció, hem considerat imprescindible afrontar una reflexió interna sobre el que podríem dir la sostenibilitat de la institució en els tres nivells comentats (ASG).

Aquesta reflexió es materialitza en el desenvolupament del que hem denominat Programa de Sostenibilitat, un projecte transversal iniciat el 2021 que contempla tres fases:

  • Primer, l’anàlisi de la gestió ètica i el governance de l’entitat. En altres paraules, com guanyem els diners i com ens gestionem.
  • Segon, la realització del que es coneix com una anàlisi de materialitat, dirigida a determinar quins són els temes més rellevants per a tots els nostres grups d’interès (interns i externs), amb l’objectiu d’adequar la nostra actuació a aquestes prioritats.
  • I tercer, l’estudi i desenvolupament de noves eines i metodologies per garantir la màxima implicació dels mutualistes en el govern de l’entitat.

Es tracta d’un projecte a llarg termini, realitzat amb la col·laboració d’una consultoria externa independent, que el 2021 ja ha cobert una part important dels seus objectius.

A nivell intern i en desenvolupament del punt d’anàlisi de la gestió ètica, el 2021 hem fet una enquesta a tots els nostres treballadors amb l’objectiu de conèixer la seva percepció sobre els valors i principis de l’entitat i com s’apliquen en el dia a dia. Aquesta enquesta suposa un exercici d’autoavaluació de gran valor que permet identificar els punts forts i els principals aspectes a millorar en la gestió quotidiana. L’elevada participació de la plantilla demostra la implicació de tots en l’objectiu comú d’una gestió més eficaç i transparent.

Un altre mecanisme que assegura un governance més democràtic de l’entitat és, per exemple, la consolidació d’un model telemàtic d’assemblea general, que permet la participació de tots els mutualistes, independentment de la seva ubicació. També destacaria la formació contínua que reben tots els membres del Consell d’Administració sobre els drets i deures de les entitats asseguradores. Com us comentava anteriorment en el marc del Programa de Sostenibilitat, continuem treballant en el desenvolupament de noves eines i canals per garantir la participació dels mutualistes en la presa de decisions i, particularment, en el destí de la reinversió de beneficis. Sens dubte, les noves tecnologies de comunicació ens facilitaran aquesta missió.

A les següents pàgines d’aquesta memòria trobareu altres exemples de la nostra aposta decidida per la sostenibilitat en els tres àmbits ASG (Ambiental, Social i Governança). Per exemple, en l’aspecte ambiental destacaria la reestructuració completa de la nostra cartera d’inversions per aconseguir l’objectiu que un mínim del 70% de la nostra inversió recaigui en companyies que operin segons els criteris ASG.

Per la seva banda, en l’aspecte social disposem de nombroses iniciatives orientades a secundar i donar cobertura als professionals mèdics presents i futurs en qualsevol situació. En aquest marc destacaria la continuïtat del programa contra les agressions al col·lectiu mèdic, el desenvolupament d’una nova cobertura per a professionals cooperants o el llançament dels premis TFG Fundació Mutual Mèdica, que reconeixen els treballs finals de grau dels futurs professionals mèdics. La iniciativa de premiar els TFG és pionera al sector, i en la seva primera edició ha rebut una extraordinària acollida a la comunitat universitària. Aquest projecte és el pilar sobre el qual sustentem el nostre propòsit: acompanyar els metges en tot el cicle vital, fins i tot abans de l’inici de l’exercici professional. Mutual Mèdica és l’enllaç entre la seva etapa com a estudiant i la seva etapa professional, moment clau per a nosaltres, els metges.

Per acabar, el capítol de la sostenibilitat social i econòmica englobaria també l’increment en un 5% de les prestacions pagades el 2021 com a resposta efectiva a les necessitats específiques dels mutualistes en l’entorn actual.

Amb tot això, voldria transmetre-us, per acabar, aquesta vocació de millora contínua. Creiem que la visió crítica de la nostra actuació i la capacitat d’adaptació als nous temps són imprescindibles per continuar complint l’objectiu d’assegurar el benestar del col·lectiu mèdic i, amb això, contribuir al progrés del conjunt de la societat.

Finalment, voldria agrair personalment la confiança del president de Mutual Mèdica i del conjunt del Consell d’Administració, així com reconèixer l’excel·lent tasca realitzada en els últims anys pel Dr. Pablo Corral.

Moltes gràcies també a tots els mutualistes i les entitats col·laboradores per la confiança que dipositen en Mutual Mèdica. Teniu el meu compromís de màxima implicació i esforç en l’objectiu comú d’una entitat sempre preparada per fer front als reptes de futur.

Dr. José Ignacio Catalán
Vicepresident de Mutual Mèdica


Esdeveniments destacats

Mutualitat de referència en la previsió social del metge

El primer Consell d’Administració del 2021 es va celebrar de manera telemàtica

El primer Consell d’Administració de l’any 2021 va tenir lloc el 26 de gener de manera virtual, amb l’assistència de tots els membres del Consell d’Administració de l’entitat.

Mutual Mèdica va dur a terme canvis organitzatius orientats a optimitzar l’experiència del metge amb la seva mutualitat

Dins del denominat Pla de Transformació de Mutual Mèdica (2020-2023), la mutualitat es troba immersa en un procés de millora de l’experiència del metge mutualista amb l’entitat. Aquesta transformació prioritza la creació de nous canals de comunicació amb el metge, amb especial èmfasi en la digitalització; també suposa repensar els processos clau d’atenció al mutualista per accelerar-los i fer-los més eficients, tot adaptant-los a les noves necessitats del client.

Aquesta estratègia ha portat l’entitat a fer importants canvis organitzatius i a incorporar quatre àrees de nova creació:

  • Direcció de Tecnologia i Operacions, que té el repte de liderar la transformació digital i reinventar la mateixa organització perquè tregui el màxim partit de les tecnologies digitals, tot adaptant els processos, assegurances i els models de negoci a la demanda dels metges mutualistes, que evolucionen cap a un perfil més digital.
  • Direcció d’Experiència al Mutualista, que s’orienta a l’excel·lència en l’experiència del client amb la mutualitat i implementa una visió integral del mutualista de 360º.
  • Direcció de Comunicació, Relacions Institucionals, Marca i Sostenibilitat, l’objectiu de la qual és donar a conèixer Mutual Mèdica entre el col·lectiu, com a referents en el compromís amb el metge i en la gestió sostenible, responsable i transparent. A més, aquesta nova àrea inclou ara la direcció de la Fundació Mutual Mèdica.
  • Direcció Comercial i Màrqueting, amb la novetat que s’ha integrat l’àrea de Màrqueting Operatiu dins del departament Comercial. Aquesta àrea s’encarrega d’oferir al metge la millor solució asseguradora adaptada a les seves necessitats concretes durant tot el seu cicle vital.

Aquesta nova organització consolida la mutualitat dels metges com un referent entre el col·lectiu per la seva transparència, innovació, eficiència i compromís amb el mutualista.

Ja som a Instagram!

Al febrer del 2021 Mutual Mèdica es va estrenar a Instagram, on ha obtingut una molt bona acollida entre el col·lectiu mèdic i des d’on es comparteixen novetats, vídeos, jocs, memes mèdics, stories i molt més. La prioritat amb aquest perfil és arribar als més joves i donar-los a conèixer què és una mutualitat professional especialitzada en la professió mèdica.

III Trobada EJECOM

La III Trobada d’Executius de Col·legis de Metges (EJECOM) va tenir lloc al maig de manera virtual, seguint les recomanacions de les autoritats en aquells moments pel que fa a mesures preventives anti-COVID-19. L’acte va comptar amb la participació de 38 col·legis de metges entre gerents i directius assistents.

Durant l’esdeveniment, l’entitat va presentar les seves magnituds i xifres fins avui, en un exercici de transparència, i va fer èmfasi en el valor diferencial que la mutualitat dels metges ofereix, amb la idea que els directius dels col·legis de metges tinguin la informació necessària sobre la mutualitat i puguin treure-li el màxim benefici de cara als seus col·legiats.

EJECOM és una iniciativa que va sorgir l’any 2018 de l’Òrgan Col·legial Assessor, que reuneix els presidents dels col·legis de metges amb el Consell d’Administració de Mutual Mèdica, que van evidenciar la necessitat de fer una trobada anual entre els directius d’aquestes institucions i la mutualitat per poder portar la seva relació i col·laboració amb Mutual Mèdica a un nivell més pràctic i operatiu i així poder oferir un millor servei al col·legiat.

Assemblea 2021, es consolida l’esdeveniment virtual

L’Assemblea 2021 va tenir lloc durant el mes de juny i es va celebrar de manera totalment online per preservar la salut dels metges mutualistes davant la situació de pandèmia per la COVID-19. El fet que es pogués assistir des de qualsevol punt d’Espanya a través de qualsevol dispositiu va fomentar la participació: 600 mutualistes, entre presents i representats, van assistir a l’acte telemàtic i van votar en directe a través d’un sistema de votació electrònic.

“La pandèmia ha demostrat que el model d’economia col·laborativa que Mutual Mèdica ha desenvolupat des de fa més de cent anys funciona i que la gestió de l’estalvi dels metges per ajudar els metges és essencial per fer front a moments tan difícils com els viscuts en els últims temps”, afirmava el Dr. Luis A. Morales, president de la mutualitat.

Tant la gestió del Consell d’Administració com els comptes anuals del 2020 es van aprovar per àmplia majoria, amb la qual cosa es va reforçar la confiança dels metges mutualistes en l’equip de l’entitat.

“L’Assemblea General és un dels actes que representa un exercici de transparència per a Mutual Mèdica, ja que ens permet compartir informes, comptes i resultats de l’exercici de l’últim any i donar veu als mutualistes, ja que tots formem part de la presa de decisions per dirigir el rumb de l’entitat”, va indicar el Dr. Morales.

Barcelona va acollir l’Assemblea 2021 d’Europa Medica

Els dies 18 i 19 de desembre de 2021 es va celebrar a Barcelona l’Assemblea anual d’Europa Medica, que aquest any ha organitzat Mutual Mèdica com a amfitriona.

Durant la reunió de treball, es van presentar diferents ponències. L’obertura va ser a càrrec de la Dra. Sarah Goddard, secretària general d’AMICE, que va parlar sobre el futur de les mutualitats a Europa.

Posteriorment, es va dedicar un espai a l’impacte de la COVID-19 sobre els professionals del sector mèdic, amb la Sra. Anna Morales, directora de Comunicació, Marca, Relacions Institucionals i Sostenibilitat de Mutual Mèdica; el Sr. Toni Calvo, CEO de la Fundació Galatea, i la Sra. Anna Mitjans i la Sra. Lucía Baranda, de la mateixa organització. En aquest punt, es va analitzar l’afectació de la crisi sanitària en l’estil de vida i les condicions laborals dels professionals sanitaris de Catalunya.

També es van abordar altres temes, com la possible sortida de l’organització MDU d’Europa Medica, que impulsa a repensar l’estructura i els mètodes de funcionament de l’associació i el debat de la qual va estar liderat pel Dr. Jean-Luc Chassaniol, president d’Europa Medica, i pel Sr. Herman Falsté, CEO d’Europa Medica.

Finalment, el Dr. Nolasc Acarín va ser elegit president de l’associació.

Donem a conèixer el mutualisme entre els metges

Mutual Mèdica és una mutualitat de previsió social; i no sols això, és la mutualitat dels metges especialitzada en aquest col·lectiu. El fet s’estar constituïda com una mutualitat professional té una sèrie d’implicacions que molts metges desconeixen, fins i tot sent mutualistes. Per aquesta raó, el 2021 es va iniciar una campanya d’engagement entre els metges, centrada en el valor de compromís de l’entitat, per donar a conèixer què és l’economia circular col·laborativa i en què es reinverteixen els beneficis de la mutualitat.

Estudi “Benestar físic i emocional del metge: l’impacte de les Guàrdies Mèdiques”

Les guàrdies mèdiques són una pràctica professional per la qual tot metge ha de passar; de manera més intensa, durant els seus primers anys de professió, com a metge resident. Exigeix un esforç extraordinari, ja que els torns de guàrdies se sumen a la jornada laboral habitual i, per aquest motiu, les conseqüències del cansament derivat d’aquestes extenses jornades és el que més preocupa el col·lectiu mèdic consultat: 52%.

Així ho recull l’estudi “Benestar físic i emocional del metge: l’impacte de les Guàrdies Mèdiques”, elaborat per Mutual Mèdica amb la participació de prop de 1.000 metges espanyols amb l’objectiu de conèixer com afecten les guàrdies en la salut d’aquests professionals i quins aspectes els preocupen més, a més de poder servir de base a una anàlisi de possibles vies de millora.

D’acord amb aquest informe, la duresa a nivell emocional (23%); no tenir el suport per atendre qualsevol tipus d’urgència (16%), i no tenir capacitat per atendre de manera àgil els pacients (7%) són altres preocupacions d’aquest col·lectiu.

“És necessari reivindicar el benestar físic i emocional del metge per garantir el correcte exercici de la seva professió i que, d’aquesta manera, pugui complir amb la seva tasca d’atendre de la millor manera els seus pacients”, ha indicat el Sr. Antonio López, director general de Mutual Mèdica.


Mutual Mèdica a la premsa

El 2021 Mutual Mèdica va obtenir 474 impactes en mitjans de comunicació, amb una audiència de 90 M. La majoria, a la premsa generalista local (47%) i a la premsa especialitzada en el sector mèdic (38%), que inclou també els butlletins i revistes dels col·legis de metges. La premsa asseguradora també s’ha fet ressò de les nostres notícies més destacades.

D’altra banda, els mitjans digitals han publicat el 82% del total d’impactes, mentre que la premsa impresa representa el 17% del total, per davant de televisió i ràdio.

Impactes totals474
Valor €850.000
Audiència assolida90.000.000

Distribució de publicacions per tipus de mitjà

On hem aparegut?

Televisió

Premsa general nacional i local

Mitjans digitals

Ràdio

Diaris econòmics

Mitjans especialitzats