BON GOVERN

Sistema de Govern Corporatiu

Òrgans socials per a la gestió responsable

En Mutual Mèdica disposem d’un sistema de govern robust que garanteix una gestió sana, prudent i ètica de l’entitat, adequada a la complexitat de les operacions. Tal com estableix la normativa d’ordenació, supervisió i solvència d’entitats asseguradores, el nostre sistema de govern està constituït per una estructura organitzativa transparent i apropiada, amb una clara distribució i una adequada separació de funcions i mecanismes eficaços per a garantir la transmissió de la informació.

Els principis i mecanismes de control i compliment del sistema de Govern es recullen en el Marc de Sistema de Govern, aprovat pel Consell d’Administració de Mutual Mèdica.

Els Estatuts socials recullen els òrgans socials de govern de Mutual Mèdica: l’Assemblea General i el Consell d’Administració. A més, el Consell d’Administració podrà preveure l’existència de comissions delegades del Consell. En aquesta línia també es preveu disposar de la Comissió d’Auditoria i Control com a òrgan col·legiat.

A continuació, es presenten les funcions de cada òrgan:

Assemblea General de Mutualistes

Convocada i constituïda en la forma determinada en els articles 18 a 21 dels Estatuts socials. Compon la reunió dels mutualistes per a deliberar i prendre acords, com a òrgan suprem d’expressió de la voluntat social en les matèries que li atribueixen la legislació regulada de les mutualitats de previsió social, i els Estatuts socials.

Tots els mutualistes tenen dret a participar en l’Assemblea General en la forma establerta en els Estatuts socials.

Consell d’Administració

És l’òrgan de representació, govern i gestió de Mutual Mèdica. Corresponen al Consell d’Administració quantes facultats de representació, disposició i gestió no estiguin reservades per la legislació reguladora de les mutualitats de previsió social a l’Assemblea General o a la Comissió d’Auditoria i Control.

Entre les seves funcions, el Consell ha de:

  • Aprovar les estratègies generals de Mutual Mèdica recollides en el Pla estratègic i en els objectius de gestió anuals.
  • Aprovar una estructura general de riscos assumibles, recollida en el Marc d’Apetit al Risc, així com el conjunt de mesures i polítiques generals per a implantar i desenvolupar sistemes interns de control, seguiment i avaluació continuada dels riscos.
  • Formular els comptes anuals i la seva presentació a l’Assemblea General de Mutualistes, així com la formulació de qualsevol classe d’informe exigit per la llei a l’òrgan d’administració sempre que l’operació a què es refereix l’informe no pugui ser delegada.
  • Elaborar i presentar davant l’Assemblea General de Mutualistes un Informe Anual sobre el desenvolupament de les seves funcions i explicació de les principals activitats dutes a terme durant l’exercici.
  • Aprovar les inversions o operacions de tota mena que, per la seva elevada quantia o especials característiques, tinguin caràcter estratègic o especial risc fiscal, o d’una altra índole, tret que la seva aprovació correspongui a l’Assemblea General de Mutualistes.
  • Supervisar el funcionament de les comissions que hagués constituït i de l’actuació dels òrgans delegats i dels directius que hagués designat. Així mateix, supervisa el desenvolupament general de polítiques, estratègies, i del propi sistema de control intern, mitjançant l’establiment de mecanismes adequats d’intercanvi d’informació a Mutual Mèdica.

Els membres del Consell d’Administració han de reunir els requisits d’honorabilitat i aptitud que, per als qui exerceixin la direcció efectiva o exerceixin funcions que integren el sistema de govern de Mutual Mèdica, exigeixen l’article 38 de la LOSSEAR i, en desenvolupament d’aquest precepte, l’article 18 del Reial Decret 1060/2015, de 20 de novembre, d’ordenació, supervisió i solvència de les entitats asseguradores i reasseguradores (ROSSEAR).

En relació amb la composició del Consell d’Administració, el Consell ha d’estar constituït per un màxim de vint-i-un i un mínim de quinze membres, dels quals un ha de ser President, un altre Vicepresident, un Tresorer, un Secretari i la resta vocals, podent-se nomenar també un Vice-Secretari i un Comptador. Els membres del Consell d’Administració han de ser persones físiques amb plena capacitat d’obrar i, almenys, les dues terceres parts d’ells han d’ostentar la condició de mutualista amb una antiguitat, com a mínim, d’un any en la data de la convocatòria electoral corresponent.

A continuació, s’indiquen els membres del Consell d’Administració a 31 de desembre de 2022:

President
Dr. Lluis A. Morales Fochs

Vicepresident
Dr. José Ignacio Catalán Ramos

Secretària
Dra. M. Asunción Torrents Fernández

Vicesecretari
Dr. Alejandro Andreu Lope

Tresorer
Dr. Lluís Castells Fusté

Comptador
Dr. Javier Mareque Bueno

Vocal
Dr. Santiago Aguadé Bruix

Vocal
Dra. Rosa M. Boyé de la Presa

Vocal
Dra. Teresa Maristany Daunert

Vocal
Dr. Fernando Rivas Navarro

Vocal
Dra. María Magdalena Salcedo Plaza

Vocal
Dr. Miquel Vilardell Tarrés

Vocal
Dr. Miguel Zabalza Cerdeiriña

Vocals en representació dels Col·legis Oficials de Metges

Col·legi Oficial de Metges de Barcelona

Dr. Lluís Esteve Balagué

Dr. Josep Maria Benet Martí

Col·legi Oficial de Metges de Girona

Dr. Josep Vilaplana Birba

Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears

Dr. Carles Recasens Laguarda

Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Dr. Ramón Mur Garcés

Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Dr. Sergi Boada Pie

Col·legi Oficial de Metges de Cantabria

Dr. Francisco Javier Hernández de Sande de Prada

Vocal externa

Sra. Ana Baró Casamajó

El Consell d’Administració desenvolupa la seva funció mitjançant comissions delegades, que es constitueixen com a òrgans de suport i anàlisi d’assumptes especialment rellevants per a l’entitat, per això, les comissions delegades estan constituïdes íntegrament per membres del Consell d’Administració. A continuació, es llisten les comissions que donen suport al Consell d’Administració:

Comissió Permanent

Òrgan que resol els assumptes en tràmit i prepara els Consells d’Administració. A més, participa en el procés de nomenament de professionals independents quan aquests hagin de col·laborar amb el Consell o amb alguna de les seves comissions. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

President
Dr. Lluís A. Morales Fochs

Vicepresident
Dr. José Ignacio Catalán Ramos

Secretària
Dra. M. Asunción Torrents Fernández

Vicesecretari
Dr. Alejandro Andreu Lope

Tresorer
Dr. Lluís Castells Fusté

Comptador
Dr. Javier Mareque Bueno

Comissió d’Inversions

Òrgan format per un mínim de dos consellers (el Tresorer i el Comptador) i per un màxim de quatre i per la Direcció de l’entitat. Les seves funcions són claus per a garantir que el sistema de Govern assumeix màxima responsabilitat. La comissió es responsabilitza de la comunicació i coordinació entre els auditors, el Consell d’Administració i l’equip de gestió. Avalua les auditories, supervisa l’adequació i desenvolupament dels sistemes interns de control i el compliment de les regles de govern. Així mateix, adopta les decisions d’inversió i desinversió, dins del marc establert en la política de gestió d’inversions.

La Comissió està formada per consellers electes. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

President
Dr. Lluís Castells Fusté

Secretari
Dr. Javier Mareque Bueno

Convidat
Dr. Martí Vidal Mañas

Comissió d’Assegurances i Prestacions

Òrgan que vetlla per l’adjudicació de prestacions de les assegurances i assessoren en la gestió dels tràmits de les assegurances o mutualistes. Els membres consellers es consideren electes. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

Presidenta
Dra. M. Asunción Torrents Fernández

Conseller
Dr. Santiago Aguadé Bruix

Conseller
Dr. Alejandro Andreu Lope

Consellera
Dra. Rosa M. Boyé de la Presa

Conseller
Dr. José Ignacio Catalán Ramos

Consellera
Dra. Teresa Maristany Daunert

Consellera
Dra. María Magdalena Salcedo Plaza

Conseller
Dr. Miquel Vilardell Tarré

Comissió d’Estratègia, Innovació i Responsabilitat Social Corporativa

Òrgan de caràcter informatiu i consultiu, sense funcions executives, amb facultats de suport i assessorament al Consell d’Administració. Entre les seves funcions es troben proposar i valorar les línies d’actuació claus en innovació, sostenibilitat, cultura i valors. A més, duu a terme el seguiment, gestió i implantació dels plans estratègics, garantint la seva adequada implantació i desenvolupament, i assessorar sobre el disseny de la cultura i dels valors corporatius, incloent-hi estratègia de pràctiques de negoci responsable i de sostenibilitat.

Així mateix, la Comissió s’encarrega de revisar i aprovar la informació presentada en aquest informe de sostenibilitat. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

Presidenta
Dra. M. Asunción Torrents Fernández

Conseller
Dr. Alejandro Andreu Lope

Consellera
Sra. Ana Baró Casamajó

Conseller
Dr. Lluís Castells Fusté

Conseller
Dr. José Ignacio Catalán Ramos

Conseller
Dr. Javier Mareque Bueno

Conseller
Dr. Ramón Mur Garcés

Conseller
Dr. Fernando Rivas Navarro

Conseller
Dr. Sergi Boada Pie

Conseller
Dr. Lluís Esteve Balagué

Comissió d’Auditoria i Control

Òrgan que compleix la funció imposada per la normativa mercantil amb caràcter obligatori a totes les entitats cotitzades i a les mutualitats asseguradores la normativa específica de les quals no prevegi l’existència d’un òrgan similar. Concretament, la Comissió d’Auditoria i Control té les següents responsabilitats bàsiques:

  • Informar a l’Assemblea General de Mutualistes sobre les qüestions que es plantegin, que siguin competència de la comissió i, en particular, sobre el resultat de l’auditoria explicant la seva contribució i acompliment en la integritat de la informació financera.
  • Elevar al Consell d’Administració la proposta de selecció de l’auditor de comptes, les condicions de contractació, l’abast del mandat professional i, en el seu cas, la renovació o no renovació.
  • Rebre els informes de l’auditor de comptes, de la Funció d’Auditoria Interna i de la Funció de Verificació de Compliment, a l’efecte d’analitzar les propostes o requeriments que continguin, i decidir les actuacions que procedeixin si escau.
  • Servir de canal de comunicació entre el Consell d’Administració i els auditors.

En el seu conjunt, els membres de la Comissió d’Auditoria i Control han de tenir coneixements tècnics pertinents del sector assegurador, i almenys un d’ells, és designat tenint en compte els seus coneixements i experiència en matèria de comptabilitat, auditoria o en ambdues. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

Presidenta
Sra. Ana Baró Casamajó

Secretari
Dr. Santiago Aguadé Bruix

Conseller
Dr. Miquel Vilardell Tarrés

Conseller
Dr. Miguel Zabalza Cerdeiriña

Per a garantir la màxima professionalització i experiència, tant el Consell com les seves Comissions poden comptar amb l’assessorament i la presència de professionals independents. Anualment, cada comissió elabora un informe resumint les activitats i la seva avaluació durant l’exercici, amb la finalitat de reportar aquesta activitat al Consell d’Administració.

Direcció General

És l’òrgan directiu de gestió dependent del Consell d’Administració. El seu titular, el director general, designat pel Consell d’Administració, presta amb caràcter permanent els seus serveis professionals a Mutual Mèdica. S’encarrega de la direcció administrativa i el control financer d’aquesta, assumint la responsabilitat de la seva adequada gestió econòmica i el compliment de la normativa específica del sector d’assegurances privades, singularment referent a les garanties financeres de marge de solvència, fons de garantia i provisions tècniques que hagi de constituir Mutual Mèdica.

Comitè de Direcció

Òrgan format pels directors de les diferents àrees que conformen l’organigrama intern de la mutualitat. El Comitè de Direcció té la funció d’assessorar la Direcció General i el Consell d’Administració sobre les línies estratègiques de l’entitat, així com reportar els avanços en els projectes definits pel Consell i la Direcció. A continuació, s’indiquen els membres a 31 de desembre de 2022:

Director General
Sr. Antonio López López

Subdirectora General
Sra. Sandra Cantos López

Directora de Persones i Talent
Sra. Cristina Gómez Esteban

Director de Tecnologia i Operacions
Sr. Óscar Molina Garrido

Directora de Comunicació, Marca, Relacions Institucionals i Sostenibilitat
Sra. Anna Morales Ballús

Director Comercial i Marketing Operatiu
Sr. César Vizuete Bermejo

Comitès de la Direcció

Addicionalment, l’entitat compta amb diversos comitès operatius destinats a diferents àrees de treball, cadascun dels quals es regeix per un reglament intern o manual de funcionament aprovat per la Direcció, on s’estableixen, entre altres aspectes, les seves responsabilitats, components, freqüència de les reunions, obligacions de traçabilitat i comunicació dels seus acords, avaluació del seu acompliment, etc.

  • Comitè ALM
  • Comitè de Compliment
  • Comitè de Productes
  • Comitè de Recursos Humans
  • Comitè de Riscos
  • Comitè de Seguiment de Projectes
  • Comitè de Sostenibilitat
  • Comitè de Tecnologia
  • Grup de Treball de Protecció de Dades i Seguretat de la Informació

Línies de defensa de suport en l’estructura de govern

Es reforça l’estructura dels òrgans socials i de govern, mitjançant el nomenament de quatre funcions claus en compliment de la normativa de Solvència II. Els titulars de cadascuna de les funcions citades a continuació són nomenats pel Consell d’Administració i reportats a la Direcció General d’Assegurances (organisme supervisor):

Funció Actuarial

Accions realitzades encaminades a aportar una seguretat o confiabilitat addicional referent a les tasques tècniques que requereixin de l’ús o coneixement de tècniques actuarials.

Funció de Gestió de Riscos

Accions per a garantir la implementació i el correcte funcionament d’un sistema de gestió de riscos adequat i proporcionat a l’entitat, que permeti la consecució de les estratègies establertes dins dels nivells de solvència aprovats pel Consell d’Administració.

Funció de Verificació de Compliment

Accions per a vetllar pel compliment de les normes externes (legislació general i normativa del sector o activitat) i internes (Estatuts socials, Polítiques internes, Manual de procediments per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i el Finançament del Terrorisme, pla de prevenció de delictes, protecció de dades personals i privacitat, etc.), amb l’objectiu de reforçar el Sistema de Control Intern, i per tant el Sistema de Govern, i evitar la pèrdua de reputació que Mutual Mèdica pot sofrir com a resultat d’incompliment.

Funció d’Auditoria Interna

Accions realitzades per a verificar l’adequació del sistema de control intern, així com el compliment de les regles de govern de Mutual Mèdica, la fiabilitat, la integritat i exactitud de la informació financera i de gestió, l’efectivitat dels programes implantats en la mateixa per a evitar fraus, i verificar el compliment de les decisions adoptades pel Consell d’Administració.

Compliment, control intern i Gestió ètica

A Mutual Mèdica, la funció de verificació de compliment vetlla pel compliment de les normes externes (legislació general i normativa del sector o activitat) i internes (Estatuts socials, Polítiques, Manual de procediments per a la Prevenció del Blanqueig de Capitals i el Finançament del Terrorisme, entre d’altres), amb l’objectiu de reforçar el sistema de control intern, i per tant el Sistema de Govern.

Tenim molt clara la responsabilitat que tenim amb els nostres grups d’interès. Per això, sabem que totes les decisions que prenem com a entitat han de ser un reflex dels nostres valors, actuant sempre amb integritat empresarial, ja que només així podrem mantenir la seva confiança i demostrar que ens preocupem per generar un impacte positiu en tots els àmbits d’actuació.

En 2022, a Mutual Mèdica ens hem proposat desenvolupar el nostre Codi Ètic, amb l’objectiu de recopilar els principals compromisos amb els grups d’interès i comptar amb una guia de referència dels principis i valors que s’alineen amb l’entitat. Aquests compromisos són de caràcter obligatori per a tots els treballadors, proveïdors i col·laboradors externs de Mutual Mèdica, per a prevenir conductes o actituds contràries a l’ètica de la mutualitat.

Mutual Mèdica disposa d’un Òrgan de Compliance Penal, que té com a objectiu acompanyar l’execució del Sistema de Gestió de Compliance Penal. Aquest sistema de Gestió identifica el pla de prevenció de delictes i la seva probabilitat i impacte d’ocurrència amb l’objectiu d’evitar que Mutual Mèdica com a persona jurídica pugui incórrer en responsabilitat penal.

Certes conductes dels membres del sistema de govern o dels col·laboradors podrien posar en risc l’activitat de l’entitat, així com la reputació de Mutual Mèdica. Entre aquestes conductes delictives, es troben algunes que, pel context de la mutualitat i l’activitat que realitzem, són més susceptibles de produir-se, com el descobriment i revelació de secrets, l’estafa, l’espionatge empresarial, la corrupció, el blanqueig de capitals i finançament del terrorisme, el tràfic d’influències o els danys informàtics.

Les funcions del Sistema de Gestió estan dirigides a totes les àrees de l’entitat, així com a les seves relacions amb tercers: grups d’interès, socis de negoci, proveïdors, entre d’altres. Per aquesta raó, s’ha distribuït la política de compliance penal a tots els nivells i àmbits de la mutualitat. S’han realitzat accions de sensibilització, tant als òrgans de govern com als treballadors, perquè tinguin coneixement sobre aquests comportaments il·lícits d’aquesta mena d’irregularitats i disposin dels mecanismes de prevenció necessaris per a evitar que es produeixin i denunciar-ho.

A més, en l’exercici 2022 s’ha elaborat també una política d’anticorrupció i una altra de gestió del frau.

En aquesta línia, per al compliment d’altres normatives com la prevenció del blanqueig de capitals, Mutual Mèdica disposa de dos òrgans més especialitzats, que són l’OCI i la Unitat Tècnica que s’encarreguen de posar en pràctica les polítiques, procediments i altres obligacions establertes en aquesta matèria.

D’altra banda, en l’àmbit de la protecció de dades personals, Mutual Mèdica compta amb un delegat de Protecció de Dades, nomenat amb anterioritat per l’Agència Espanyola de Protecció de dades, que s’encarrega de donar resposta als requisits legals d’aquesta normativa i a treballar d’una forma transparent amb la privacitat de les dades dels nostres mutualistes, proveïdors, col·laboradors interns, etc., així com la seguretat, confidencialitat, integritat, disponibilitat i protecció d’aquests.

Mutual Mèdica disposa d’unes polítiques escrites en aquesta matèria que es troben a la disposició dels colaboradors. A més dels requeriments legals i obligatoris per a complir el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i/o la Llei orgànica de Protecció de Dades i Garantia dels Drets Digitals (LOPDGDD), hi ha implementades algunes mesures de gestió de seguretat per a evitar els riscos de ciberseguretat.

El Sistema de Control Intern engloba tots aquells processos i mesures establerts pel Consell d’Administració de Mutual Mèdica per a garantir que les operacions de l’entitat es realitzen segons el que s’estableix i amb el nivell de qualitat i precisió exigit. En concret, aquests procediments mesuren aspectes com l’eficàcia i eficiència de les operacions, la fiabilitat i integritat de la informació financera i no financera, l’adequada gestió dels riscos d’acord amb els objectius estratègics, i el compliment de les lleis, polítiques i procediments interns aplicables.

Auditora Interna

En el seu rol de tercera línia de defensa, la funció d’Auditoria Interna s’encarrega de la revisió i avaluació de manera objectiva i independent del Sistema de Control Intern, amb l’objectiu de proporcionar una garantia addicional al Consell d’Administració. Per a això, compta amb la col·laboració d’una firma externa independent i de prestigi, i un procés d’auditoria interna.

Gestió de riscos

L’activitat de Mutual Mèdica està afectada per un conjunt de riscos de naturalesa molt diversa: socials, econòmics, financers, legislatius, operacionals o vinculats a l’ús de les tecnologies de la informació i comunicació. Aquests riscos no són estàtics, sinó que es troben en constant transformació, com demostren la incertesa econòmica global actual i l’acceleració del procés de digitalització.

L’entitat compta amb una sèrie de sistemes d’identificació d’aquests riscos i amb recursos i polítiques pròpies per a fer-los front. El sistema de gestió de riscos s’ha definit per a garantir que els riscos que accepta la mutualitat són gestionats i controlats adequadament, i que, al seu torn, sigui una font d’avantatges competitius, per a disposar de millors productes i serveis per al mutualista, així com garantir la solvència d’aquesta a llarg termini.

Mutual Mèdica adopta el sistema de tres línies de defensa com a model per a la gestió de riscos corporatius. Aquest model persegueix principalment els següents objectius:

  • Anticipació dels riscos i desenvolupament de mesures preventives.
  • Gestió del risc a partir del compliment de les normatives externes i internes.
  • Desenvolupament de mecanismes fiables i independents d’auditoria interna.


Aquest model és un estàndard àmpliament utilitzat, que, al mateix temps, és un requeriment de la normativa imposada per la regulació de Solvència II (directiva europea), que marca el sistema de solvència de totes les entitats del sector assegurador.

Per a realitzar el mesurament quantitatiu dels riscos, i amb això el càlcul de la ràtio de solvència de la mutualitat, derivats del negoci, emprem la metodologia de la fórmula estàndard de Solvència II, on es quantifiquen els següents riscos:

Addicionalment, en l’Avaluació Interna de la prospectiva de Riscos i Solvència (EIRS o ORSA, en les seves sigles en anglès), s’inclouen riscos entre els quals destaquen el risc de liquiditat, risc de mercat, risc de subscripció, risc operacional, risc de crèdit, etc. Durant l’exercici, s’ha identificat el risc de sostenibilitat de manera incipient per a una avaluació posterior detallada de l’apetit al risc per a la consecució d’objectius. 

El risc de sostenibilitat es defineix com tot esdeveniment o estat mediambiental, social o de governança que, d’ocórrer, pot causar un efecte material negatiu real o possible sobre el valor de la inversió (RD 2019/2088). En conseqüència, el risc de sostenibilitat es pot estendre als productes i a l’actiu i passiu d’una entitat asseguradora, com un efecte negatiu en la sinistralitat i catàstrofes, les provisions tècniques de Solvència II i la valoració de les inversions.

El canvi climàtic planteja riscos cada vegada més greus per als ecosistemes, el medi ambient, la salut i l’economia. Aquest és un risc de sostenibilitat que es divideix en dos components diferenciadors, el risc físic derivat del canvi climàtic (temporal o crònic) i el risc de transició derivat d’una transició ràpida cap a una economia baixa en carboni i resistent al canvi climàtic (tecnologia, reputació, normatius, etc.).

Per això, la major necessitat d’avaluar i integrar els riscos relacionats amb el clima i mediambientals en els processos de gestió del risc i anàlisi dels impactes financers i econòmics. Per a la cartera d’inversions (actiu del balanç) com per als passius, s’ha realitzat una primera avaluació de materialitat, de manera qualitativa com a quantitativa, concloent que l’entitat no té una exposició significativa al risc de canvi climàtic.

Mutual Mèdica continuarà avaluant el risc de canvi climàtic i els seus impactes a mesura que es disposi de metodologies més avançades, eines d’anàlisis estandarditzades i segons l’evolució del marc regulador en aquestes qüestions.

Inversions sostenibles

Mutual Mèdica avança en integrar la sostenibilitat en el seu paper com a inversor institucional. La Política d’Inversions incorpora criteris ambientals, ètics i morals en la presa de decisions d’inversió, que no sols exclouen sectors controvertits, sinó també països i entitats poc ètiques. A més, prioritza les inversions en empreses proactives en matèria de sostenibilitat, i que tenen com a objectiu concret el desenvolupament dels aspectes ambientals i socials.

S’ha elaborat una Política d’integració de riscos de sostenibilitat i procediments interns que integren criteris Ambientals, Socials i de Governança (ASG), basada en tres pilars:

  • Exclusions en inversió en directe i fons d’inversió UCITS.
  • Integració de riscos ASG, compliment del procediment d’integració, llindars, límits, ràting ASG mitjà.
  • Inversions sostenibles ISR, de la cartera invertida en actius o estratègies sostenibles o impacte, amb ràting ASG dels fons.

La integració d’aquests criteris no financers (criteris ASG) es realitzarà mitjançant l’anàlisi d’informació no financera que pot afectar les inversions i a la identificació d’aquells factors que puguin implicar un risc. Aquesta informació podrà obtenir-se tant de fonts externes i proveïdors externalitzats com de fonts internes.

A part de definir la Política d’Integració de Riscos de Sostenibilitat, Mutual Mèdica ha establert, en la seva Política d’Inversions, límits en les inversions basats en criteris ASG. En línia amb aquesta política, el departament d’inversions ha elaborat un model intern d’anàlisi, que determina un llistat de països on Mutual Mèdica no invertirà, per registrar un alt risc de violació dels Drets Humans.

A més d’integrar criteris ASG en la presa de decisions d’inversió, Mutual Mèdica ha aprovat l’adhesió als Principis per a la Inversió Responsable (PRI) de les Nacions Unides.

PRI compta amb més de 4000 signataris, de més de 60 països que representen més de 120 bilions de dòlars en actius.