Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarte la publicidad relacionada con tus preferencias mediante el análisis de tus hábitos de navegación. Si continúas navegando, consideramos que aceptas su uso. Puedes cambiar la configuración y obtener más información consultando nuestra Política de Cookies.


Leer más

Entrevista a la ganadora del accésit Beca Mutual Médica 2010, la Dra. Ebymar Arismendi

La Dra. Ebymar Arismendi, ganadora del accésit de la Beca Mutual Médica 2010 por su proyecto de investigación "Obesidad mórbida y inflamación sistémica y pulmonar", pertenece al servicio de Medicina Interna del Hospital Clínic de Barcelona. Hasta el momento no existe ningún estudio que aporte información sobre esta materia.

Obesidad mórbida y inflamación sistémica y pulmonar

Fundación Mutual Médica

Dra. Ebymar Arísmendi Núñez

HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA

Obesidad mórbida e inflamación sistémica y pulmonar

Com vas començar en el món de la investigació mèdica?

Vaig començar en el món de la investigació mèdica l'any 2007, a l'Hospital Universitari de Caracas, Veneçuela,  quan em trobava acabant la residència de Pneumologia i vaig realitzar el meu treball especial de grau en malaltia pulmonar obstructiva crònica (EPOC),  titulat "Canvis funcionals i hiperinflació dinàmica en la etapa aguda de l'exacerbació greu de l'EPOC"; els tutors del qual eren la Dra. María Montes de Oca (actual presidenta de la Societat Llatinoamericana del Tòrax-ALAT) i el Dr. Carlos Tálamo (actual cap del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari de Caracas).  El nostre objectiu va ser avaluar els canvis en l'àmbit del funcionalisme pulmonar i la hiperflació dinàmica en els pacients que van ingressar al servei de Pneumologia amb criteris d'exacerbació d'EPOC i co-relacionar-los amb l'evolució clínica, durant el període d'hospitalització. Posteriorment,  en arribar a  Barcelona a finals del  2009, vaig començar a treballar en el projecte d'Obesitat Mòrbida i inflamació sistèmica i pulmonar en el Laboratori de Funció Pulmonar del Servei de Pneumologia de l'Hospital Clínic.

Com va saber de l'existència de la Beca Mutual Mèdica?

Vaig saber de l'existència de la Beca Mutual Mèdica pel meu tutor, el Dr. Roberto Rodríguez Roisin, pneumòleg de l'Hospital Clínic i exdirector de Docència, el qual em va animar a concursar per la beca.

Ens pots explicar com va ser el procés de presentació de la sol·licitud de la Beca?

El procés del concurs va ser realment molt senzill i les instruccions van ser molt clares. Tota la informació necessària es trobava al web de Mutual Mèdica.  Vaig lliurar còpies del meu currículum vitae i del projecte d'investigació, amb la carta d'acceptació del meu tutor, i en menys d'un mes em van trucar per a informar-me del resultat.

En què consisteix concretament el seu projecte d'investigació, que ha guanyat un accèssit de la XX Beca Mutual Mèdica?

El nostre  projecte d'investigació consisteix en avaluar les característiques funcionals respiratòries i  el grau d' inflamació, tant a nivell sistèmic com a nivell pulmonar, a través de la determinació de diferents biomarcadors (interleucines, proteïna C reactiva, isoprostanos, entre d'altres) a nivell sanguini i en condensats exhalats, en un total de 220 pacients amb obesitat mòrbida, candidats a cirurgia bariàtrica i, als 12 mesos de la intervenció, comparar els canvis que hi hagi a nivell respiratori i inflamatori, després de la pèrdua de pes que genera la cirurgia. La cirurgia bariàtrica és actualment el  tractament més eficaç de l'obesitat mòrbida, sent el bypass gàstric la tècnica més utilitzada. S'estima que la pèrdua de pes més gran es dóna en els primers 12 mesos posteriors a la cirurgia. L'avaluació de les característiques funcionals respiratòries es realitzarà a través de diverses proves, com ara: espirometria forçada amb prova broncodilatadora, pletismografia corporal per a medició de volums pulmonars, gasometria arterial, medició de la capacitat de transferència del pulmó (DLCO), caminada de 6 minuts, conegut a la literatura per les seves sigles en anglès 6MWT (six-minutes-walking-test), i prova de broncoprovocació amb manitol, aquest últim és un potent broncoconstrictor indirecte de les vies aèries utilitzat per a mesurar la hiperreactivitat bronquial, que és una prova diagnòstica per a l'asma.

Què poden aportar els resultats d'aquest treball al món de la ciència, d'una banda, i als pacients amb aquestes patologies, d'una altra?

Permetran conèixer com afecta l'obesitat mòrbida al funcionalisme  pulmonar i a la reactivitat de la via aèria i la relació que existeix amb l'augment de la inflamació, tant a nivell de la via aèria com a nivell sistèmic. Actualment hi ha diverses publicacions que relacionen obesitat amb  inflamació i obesitat amb alteració del  funcionalisme pulmonar, però molt poques que relacionin les tres condicions, és dir, obesitat amb inflamació i funcionalisme pulmonar, a més amb aquest estudi no només determinarem la inflamació a nivell sistèmic a través de la medició de marcadors sanguinis, sinó també la inflamació a la via aèria amb l'obtenció de marcadors en condensats exhalats, que és una tècnica no invasiva que pot aportar molta informació. A més podrem comparar els canvis que experimentin els pacients després de la pèrdua de pes tant a nivell inflamatori com a nivell mecànic pulmonar. Per als pacients amb obesitat mòrbida serà un aportament important el fet de millorar i aprofundir en el coneixement de l'afectació del seu funcionalisme pulmonar, amb la qual cosa podrem optimitzar l'atenció mèdica d'aquests pacients i millorar la seva qualitat de vida, ja que els símptomes respiratoris  en aquests pacients són molt  importants i freqüents, i condicionen a una menor activitat física i al sedentarisme, i fan cada cop més difícil canviar l'estil de vida i trencar aquests cercles viciosos.

De quina manera l'ajudaran els 3.000 € amb què està dotat aquest accèssit en la seva investigació?

Principalment en l'obtenció de literatura a través del  pagament d'articles i subscripcions en revistes internacionals i en el pagament d'inscripcions en congressos nacionals i internacionals que permetin intercanviar coneixements i presentar els resultats d'aquesta investigació.

Convidi els seus companys de professió a sol·licitar aquest premi

Jo convido tots els especialistes joves o futurs especialistes en Pneumologia Clínica a fer investigació i a participar activament en la Beca Mutual Mèdica, enviant els seus projectes, amb la qual cosa podran obtenir no només ajuda financera, sinó també un gran estímul per a continuar treballant intensament en un àrea tan important com és la investigació  mèdica, sense la qual no podríem aprofundir en els nostres coneixements de la malaltia i en conseqüència seria impossible optimitzar la terapèutica i millorar la qualitat de vida dels nostres malalts.